Przygotowanie: 30 minut (plus czas na schłodzenie) Porcje: 6-8
Składniki:
400 g wędzonego łososia w plastrach
500 g mascarpone z Piątnicy
sok i skórka z 1 cytryny
mały pęczek koperku
garść młodego szpinaku
czarny pieprz i sól do smaku
koperek, skórka z cytryny i szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Wyciśnij sok z cytryny do miski (możesz też dodać skórkę cytrynową). Dołóż 2 łyżki mascarpone z Piątnicy. Dodaj kilka gałązek koperku i garść szpinaku, dopraw solą i pieprzem.
Zblenduj wszystko na gładki mus.
Resztę mascarpone wymieszaj ze zrobioną przed chwilą zieloną pastą i jeśli trzeba, dopraw do smaku.
Wyściel formę folią spożywczą. Wyłóż spód i boki plastrami łososia. Przełóż do środka pastę. Jeśli chcesz, możesz zrobić kolejne piętra z łososia i zielonej serowej masy.
Połóż na górę warstwę łososia. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Przed podaniem wyciągnij danie z formy do góry dnem. Udekoruj całość koperkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i nitkami ze skórki cytrynowej. Pokrój na plastry. Miłego spotkania!
Smacznego!
Informacja o plikach cookie
Ta witryna internetowa używa plików cookie, włączając w to sygnały nawigacyjne sieci Web i pliki cookie podmiotów zewnętrznych, które poprawiają Twój komfort korzystania z Internetu, gdyż umożliwają nam dostosowywanie treści do Twoich zainteresowań i zwyczajów podczas przeglądania sieci. Poprzez dalsze korzystanie z naszej Witryny internetowej udzielasz nam zgody na użycie plików cookie oraz sygnałów nawigacyjnych sieci Web. Aby uzyskać informacje dotyczące plików cookie i szczegółowe informacje dotyczące sposobu wykorzystywania Twoich danych osobowych, a także informacje o sposobie wycofania swojej zgody (co możesz zrobić w dowolnym czasie), zapoznaj się z naszą Polityką Plików Cookie oraz Polityką Prywatności.