-
Wyciśnij sok z cytryny do miski (możesz też dodać skórkę cytrynową). Dołóż 2 łyżki mascarpone z Piątnicy. Dodaj kilka gałązek koperku i garść szpinaku, dopraw solą i pieprzem.
-
Zblenduj wszystko na gładki mus.
-
Resztę mascarpone wymieszaj ze zrobioną przed chwilą zieloną pastą i jeśli trzeba, dopraw do smaku.
-
Wyściel formę folią spożywczą. Wyłóż spód i boki plastrami łososia. Przełóż do środka pastę. Jeśli chcesz, możesz zrobić kolejne piętra z łososia i zielonej serowej masy.
-
Połóż na górę warstwę łososia. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
-
Przed podaniem wyciągnij danie z formy do góry dnem. Udekoruj całość koperkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i nitkami ze skórki cytrynowej. Pokrój na plastry. Miłego spotkania!