Błyskawiczna wersja słynnej tarty cytrynowej z mascarpone.
Przygotowanie: 45 minut Porcje: 6
Składniki:
Wnętrze babeczki
rolka kruchego ciasta
250 g mascarpone z Piątnicy
skórka i sok z 2 cytryn
2 żółtka
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki drobnego cukru
Bezy na wierzch
2 białka
100 g drobnego cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Przełóż mascarpone do miski, dodaj startą skórkę z cytryn, wyciśnij sok, dodaj żółtka, a białka zostaw na później. Wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj.
Zrób bezę: miksuj białka ze szczyptą soli, dodawaj partiami cukier, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Wyłóż foremki kruchym ciastem. Wlej masę i wyrównaj. Na wierzchu zrób kropki z bezy za pomocą rękawa cukierniczego.
Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Informacja o plikach cookie
Ta witryna internetowa używa plików cookie, włączając w to sygnały nawigacyjne sieci Web i pliki cookie podmiotów zewnętrznych, które poprawiają Twój komfort korzystania z Internetu, gdyż umożliwają nam dostosowywanie treści do Twoich zainteresowań i zwyczajów podczas przeglądania sieci. Poprzez dalsze korzystanie z naszej Witryny internetowej udzielasz nam zgody na użycie plików cookie oraz sygnałów nawigacyjnych sieci Web. Aby uzyskać informacje dotyczące plików cookie i szczegółowe informacje dotyczące sposobu wykorzystywania Twoich danych osobowych, a także informacje o sposobie wycofania swojej zgody (co możesz zrobić w dowolnym czasie), zapoznaj się z naszą Polityką Plików Cookie oraz Polityką Prywatności.