Tarta z malinami

Przygotowanie: 90 min. Porcje: forma 24 cm

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g masła Piątnica z lodówki

50 g cukru pudru

1 żółtko (dla bardzo kruchego ciasta) bądź 1 jajko

250 g mascarpone Piątnica, schłodzone

200 g śmietanki 36% Piątnica, schłodzonej

100 g białej czekolady

3 łyżki cukru pudru

300 g malin

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

maliny i borówki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Zagnieć szybko składniki na ciasto. Jeśli trudno się zagniata dodaj odrobinę zimnej wody. Rozwałkuj i przenieś do formy odcinając rant. Przykryj folią i włóż do lodówki na 30 min.

  2. Wyjmij formę z ciastem z lodówki, dociąż np. fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20min. (190 C, grzanie góra-dół).

  3. W międzyczasie przygotuj warstwę z malin. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Zblenduj maliny razem z cukrem i dodaj napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wystudź.

  4. Na wystudzony spód wylej tężejącą masę malinową. Włóż do lodówki aby stężała

  5. Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę z 1 łyżką śmietanki w kąpieli wodnej. Resztę śmietanki wraz z mascarpone i cukrem ubij krótko miksrem. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną czekoladę. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.

  6. Rozprowadź na mascarpone na stężałej warstwie malin i udekoruj owocami.

Smacznego!