Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 1

Składniki:

  • śmietana 18%  „Piątnica” 250g
  • Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
  • makaron tagliatelle 250g
  • świeże borowiki 500g
  • cebula 1 średnia szt.
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn 1 gałązka

Wykonanie:

  1. Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.

  3. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!