Sos ziołowy do dań z grilla

Przygotowanie: 20 min Porcje: 1

Składniki:

  • jogurt typu greckiego naturalny  ,,Piątnica”  200g
  • majonez  3 łyżk
  • koperek świeży ½ pęczka
  • natka pietruszki ½ pęczka
  • bazylia świeża  ½ pęczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

  1. Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.

Smacznego!