Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Przygotowanie: 20 minut Porcje: 1

Składniki:

  • Jogurt naturalny OSM Piątnica 4 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier do smaku (po szczypcie)

Ulubione warzywa i dodatki typu:

  • fasolka czerwona konserwowa
  • grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • pomidorki koktajlowe
  • pomidory suszone pokrojone w paseczki
  • rukola
  • roszponka
  • cebula czerwona pokrojona w półkrążki
  • papryka świeża pokrojona w paseczki
  • marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
  • dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki Itp.

Wykonanie:

  1. Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając najpierw od sosu. Następnie układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty itp.

Smacznego!