Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 30 minut Porcje: 1

Składniki:

  • Śmietana 18% „Piątnica” 200g 1szt.
  • filety śledziowe 6szt.
  • majonez 1 łyżka
  • koperek świeży 1 pęczek
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Smacznego!