Sernik z rosą

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 90 min Porcje: 1

Składniki:

(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

Ciasto:

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier ¼ szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • masło 80g

Masa serowa:

  • Twaróg Sernikowy „Piątnica” 1 kg
  • cukier  ¾ szklanki
  • Śmietanka 30% „Piątnica” ½  szklanki
  • Mleko Wiejskie „Piątnica” 1,5 szklanki
  • budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 2 sztuki
  • żółtka jaj 4 sztuki
  • wiórki kokosowe ½ szklanki
  • cukier 4 łyżki 

Wykonanie:

  1. Wykonanie ciasta:

    Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

  2. Wykonanie masy serowej:

    Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

Smacznego!