Składniki:
Składniki na spód:
- 300 g ciastek korzennych
- 80 g migdałów blanszowanych
- 100 g Masła 83% Piątnica
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady z orzechami
- 90 g Śmietanki 30% Piątnica
Masa serowa:
- 240 g orzechów włoskich
- 130 g cukru muscovado (można zastąpić trzcinowym)
- 250 g mlecznej czekolady
- 200 g Śmietanki 30% Piątnica
- 420 g serka Mascarpone Piątnica
- 420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
- 4 jajka
Wykonanie:
-
Rozgrzać piekarnik do 170°
W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami – wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
-
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić i dodać 120 g serka Mascarpone – wymieszać.
-
Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników – połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
-
Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
-
Przygotować polewę – rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.
Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!