Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny

Przygotowanie: 1,5 godz. Porcje: 6

Składniki:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica
  • 250 g Mascarpone Piątnica
  • 5 jaj
  • 200 g cukru drobnego
  • ½ puszki kajmaku

Spód:

  • 125 g herbatników korzennych
  • 100 g Masła OSM Piątnica

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.

    Herbatniki blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Rozpuszczone masło mieszamy z herbatnikami, tak by uzyskać klejące się ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

  2. Białka oddzielamy od żółtek.

    6 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 200 g cukru.

    Następnie dodajemy Twaróg oraz Mascarpone oraz połowę masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy mikserem około 5 minut.

    Białka dodajemy bez ubijania, mieszamy z masą krótko (ok. 3-4 minuty) tylko do połączenia składników.

  3. Pieczemy w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie, do którego wlej szklankę ciepłej wody). Sernik pieczemy w temperaturze 170°C góra dół bez termoobiegu około 70 minut. Po upieczeniu, jeszcze przez ok. 15 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  4. Gdy sernik będzie już zimny, wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego!