Sernik na zimno z galaretką i sezonowymi owocami

Porcje: Sernik ok. 24 cm

Składniki:

 

4 serki homogenizowane waniliowe z Piątnicy

250 g mascarpone z Piątnicy

2 łyżki cukru pudru

2 galaretki cytrynowe

1 galaretka truskawkowa

owoce sezonowe

200 g herbatników

100 g masła

Wykonanie:

  1. Pokrusz herbatniki za pomocą blendera na drobny pył. Masło rozpuść, dodaj do herbatników i dobrze wymieszaj.

  2. Tortownicę lub rant o średnicy około 24 cm, zabezpiecz folią lub papierem do pieczenia. Na dno wyłóż powstałą ciasteczkową masę i ugnieć, tak, aby spód miał wysokość około 1 cm.

  3. Następnie zrób galaretkę cytrynową i truskawkową według instrukcji na opakowaniu. Serki waniliowe, cukier i mascarpone połącz ze sobą do całkowitego wymieszania. Przestudzoną cytrynową galaretkę wymieszaj z masą serową. Powstałą masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.

  4. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po tym czasie wyjmij masę serową z lodówki, dekoruj wierzch owocami oraz zalej do połowy ostudzoną, ale wciąż płynną galaretką truskawkową. Włóż na 15 min do lodówki.

  5. Następnie znów wyjmij i wylej na ciasto całość galaretki. Znów włóż do lodówki. Po około 2 h w lodówce można pokroić sernik.

Smacznego!