Składniki:
4 serki homogenizowane waniliowe z Piątnicy
250 g mascarpone z Piątnicy
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka truskawkowa
owoce sezonowe
200 g herbatników
100 g masła
Wykonanie:
-
Pokrusz herbatniki za pomocą blendera na drobny pył. Masło rozpuść, dodaj do herbatników i dobrze wymieszaj.
-
Tortownicę lub rant o średnicy około 24 cm, zabezpiecz folią lub papierem do pieczenia. Na dno wyłóż powstałą ciasteczkową masę i ugnieć, tak, aby spód miał wysokość około 1 cm.
-
Następnie zrób galaretkę cytrynową i truskawkową według instrukcji na opakowaniu. Serki waniliowe, cukier i mascarpone połącz ze sobą do całkowitego wymieszania. Przestudzoną cytrynową galaretkę wymieszaj z masą serową. Powstałą masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.
-
Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po tym czasie wyjmij masę serową z lodówki, dekoruj wierzch owocami oraz zalej do połowy ostudzoną, ale wciąż płynną galaretką truskawkową. Włóż na 15 min do lodówki.
-
Następnie znów wyjmij i wylej na ciasto całość galaretki. Znów włóż do lodówki. Po około 2 h w lodówce można pokroić sernik.
Smacznego!