Sernik na spodzie z herbatników

Składniki:

 

Spód sernika:

80 g Masła Wiejskiego z Piątnicy

180 g herbatników kakaowych

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka miodu

 

Masa serowa:

1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy

7 jajek

180 g cukru

2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego

5 ml esencji waniliowej

Wykonanie:

  1. Herbatniki pokrusz na drobny pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło, przyprawę do piernika i łyżeczkę miodu. Całość wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa.

  2. Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż, na czas robienia masy serowej, do lodówki.

  3. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Do masy twarogowej dodaj żółtka, połowę cukru, budyń i esencję, wymieszaj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij białka z połową cukru na sztywną pianę.

  4. Po ubiciu przekładaj partiami masę białkową do masy serowej, lekko mieszając. Po całkowitym wymieszaniu wlej masę na wcześniej przygotowany spód.

  5. Przed pieczeniem nagrzej piekarnik, a na ostatnią półkę wlej gorącą wodę do blaszki. Sernik piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 min, a potem przez około 70 min w temperaturze 145 stopni.

  6. Po upieczeniu studź ciasto około 30 min przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, a następnie uchyl je trochę i tak zostaw do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!