Sałatka brokułowa z winogronami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 90 minut Porcje: 1

Składniki:

  • brokuły świeże  2 szt.
  • winogrona czerwone 150g
  • boczek wędzony 100g
  • cebulka prażona 2 łyżki
  • migdały całe 50g
  • Śmietana 18% OSM Piątnica   3 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

Smacznego!