Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 30 minut Porcje: 1

Składniki:

  • pomidory 2 średnie szt.
  • liście szpinaku 1 opakowanie
  • jajko 2 szt.
  • mąka ½ szklanki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • krewetki koktajlowe  2 garście
  • Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie).

    Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

  2. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Smacznego!