Puszysta Babka Wielkanocna

Składniki:

 

330 g jogurtu naturalnego z Piątnicy

5 jajek

400 g mąki pszennej

150 g cukru

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g masła

sok z całej cytryny

starta skórka z całej cytryny

1 łyżka kaszy manny

Wykonanie:

  1. Jajka ubij na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj wszystko do połączenia się składników.

  2. Następnie dodaj w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na samym końcu dodaj roztopione i wystudzone masło.

  3. Przełóż masę do foremki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.

  4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 

Smacznego!