Placuszki z serkiem waniliowym

Przygotowanie: 10-15 min. Porcje: 15 szt.

Składniki:

300 g serka homogenizowanego waniliowego Piątnica

2 jajka

100 g mąki pszennej

100 g mleka

25 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

Porada: Serek waniliowy można zastąpić innym smakiem, np. kokosowym

Wykonanie:

  1. Rozdziel białko od żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  2. Zmiksuj żółtka, mleko oraz serek homogenizowany. Następnie dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko zmiksuj.

  3. Ciasto przełóż do ubitych białek i wymieszaj dokładnie packą sylikonową na jednolitą masę.

  4. Rozgrzej olej na patelni i kładź porcje ciasta tworząc okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

  5. Placki podawaj z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.

Smacznego!