Składniki:
300 g serka homogenizowanego waniliowego Piątnica
2 jajka
100 g mąki pszennej
100 g mleka
25 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Porada: Serek waniliowy można zastąpić innym smakiem, np. kokosowym
Wykonanie:
-
Rozdziel białko od żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
Zmiksuj żółtka, mleko oraz serek homogenizowany. Następnie dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko zmiksuj.
-
Ciasto przełóż do ubitych białek i wymieszaj dokładnie packą sylikonową na jednolitą masę.
-
Rozgrzej olej na patelni i kładź porcje ciasta tworząc okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
-
Placki podawaj z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.
Smacznego!