Pizza bianca z krewetkami

Porcje: 5

Składniki:

Ciasto

  • 1275 g mąki do pizzy typu 00
  • 750 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 ml oliwy z oliwek
  • 25 g cukru
  • 30 g soli

 

Sos bianco

  • 5 łyżek Mascarpone z Piątnicy
  • 5 łyżek śmietanki 30% z Piątnicy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

 

Dodatki do pizzy

  • 200 g serka naturalnego Twój Smak z Piątnicy
  • 200 g mozzarelli
  • 150 g cheddara
  • 25 surowych, mrożonych, obranych krewetek 16/20 (do marynaty krewetek: 3 ząbki czosnku, 1/3 papryczki chilli, sok z cytryny, sól i pieprz z młynka do smaku, oliwa z oliwek)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g marynowanych papryczek jalapeño
  • garść rukoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Przygotowanie ciasta

    Drożdże połącz z cukrem i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut aż drożdże zaczną „pracować”. Przygotuj mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta. Mąkę wsyp do misy, stopniowo dodawaj do niej letnią wodę, najpierw ¾ objętości, następnie – w razie potrzeby – pozostałą część, do mieszania użyj przygotowanego miksera. Dodaj drożdże, oliwę i sól. Ciasto wyrabiaj dotąd, aż będzie odchodzić swobodnie od misy. Wyrobione ciasto przełóż do plastikowej miski, okryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 6 godzin w temperaturze pokojowej lub włóż je na noc do lodówki (na około 12 godzin). Następnie podziel ciasto na 5 kul i wyrób je ręcznie, po czym pozostaw jeszcze na 2 godziny do wyrośnięcia (można pracować z ciastem i formować je również zaraz po wyporcjowaniu).

  2. Przygotowanie sosu bianco

    Mascarpone i śmietankę połącz i wymieszaj trzepaczką, żeby uzyskać jednolitą, kremową konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj zioła prowansalskie.

     

     

  3. Przygotowanie i pieczenie pizzy

    Krewetki rozmroź i osusz na ręczniku papierowym, następnie przekrój je wzdłuż, skrop sokiem z cytryny i przypraw solą, pieprzem z młynka, kolejno dodaj też posiekane ząbki czosnku, chilli i skrop całość oliwą z oliwek. Pozostaw do zamarynowania na pół godziny. W tym czasie ukręć placek z ciasta na pizzę, grubość – według uznania. Posmaruj go przygotowanym wcześniej sosem bianco, posyp startymi serami: cheddarem i mozzarellą, nałóż marynowane krewetki, oliwki i papryczkę jalapeño. Piecz w rozgrzanym piekarniku (góra/dół) w temperaturze 250°C przez 10-15 minut. W piecu na pizzę: 320°C przez 4 minuty. Po wyjęciu nałóż serek Twój Smak, rukolę i skrop oliwą. Smacznego!

    Wskazówka

    Po dodaniu do sosu bianco bazyliowego pesto zamiast ziół prowansalskich sos będzie się dobrze komponował z szynką parmeńską lub kurczakiem.

Smacznego!