Pilaw z indykiem i kurkami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 45 Porcje: 1

Składniki:

  • Masło Ekstra „Piątnica”  2 łyżki
  • ryż basmati  150g
  • filet z indyka  200g
  • cebula  1 średnia szt.
  • olej rzepakowy  3 łyżki
  • świeże kurki 150g
  • natka pietruszki  1 mały pęczek
  • sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Wykonanie:

  1. Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

  2. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju.

  3. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą.

  4. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

  5. Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!