Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem
Przygotowanie: 45 minut Porcje: 4
Składniki:
Farsz:
- cebula 1szt.
- olej rzepakowy 2 łyżki
- pieczarki 500g
- podgrzybki świeże 500g
- Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”) 150ml
- świeży tymianek 5-6 gałązek
- ser żółty 150g
- sól, pieprz czarny do smaku
Ciasto naleśnikowe:
- mleko 300 ml
- mąka pszenna 1 szklanka
- jajko 1 szt.
- sól, cukier do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
-
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć z obu stron na odrobinie oleju.
-
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
-
Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
-
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.
Smacznego!