Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 4

Składniki:

Farsz:

  • cebula  1szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • pieczarki 500g
  • podgrzybki świeże 500g
  • Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”) 150ml
  • świeży tymianek 5-6 gałązek
  • ser żółty 150g
  • sól, pieprz czarny do smaku

Ciasto naleśnikowe:

  • mleko  300 ml
  • mąka pszenna  1 szklanka
  • jajko 1 szt.
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć z obu stron na odrobinie oleju.

  2. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą.

  3. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

  4. Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!