Składniki:
Lody
- Mleko 3,2 % Piątnica 25g
- Śmietanka 30% do deserów Piątnica 50g
- Serek mascarpone Piątnica 20g
- Śmietana 18% kwaśna Piątnica 15g
- Cukier 20g
- Żółtko 12g
- Pasta waniliowa 2g
Beza
- Białko 20g
- Cukier 40g
Garnie
- Owoce sezonowe
- Mięta
- Śmietana 18% Piątnica
- Puree mirabelka
- Ciasteczka amaretki
Wykonanie:
-
Lody: w garnku na małym ogniu doprowadź do wrzenia mleko, śmietankę 30% i pastę waniliową. W mikserze utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę (na kogel mogel), następnie dodaj połowę zagotowanego mleka cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać do pozostałej części w garnku i lekko podgrzewać cały czas mieszając do lekkiego zagęszczenia, następnie zdjąć z ognia ostudzić, kolejno dodawać powoli mascarpone i śmietaną 18%. Przykryć folią spożywczą kontaktowo, schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksować i wstawić do zamrażarki i co 30 min. Miksować przez pierwsze 3 godziny żeby nie powstały kryształki lodu.
-
Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Rozsmaruj na macie silikonowej Susz w 60°C, po wyschnięciu połam na płatki.
-
Lody podawaj na śmietanie 18% rozprowadzanej macką cukierniczą po talerzu, z puree z mirabelki, kruszonymi amaretkami, dekorując owocami sezonowymi i miętą.
Smacznego!