Lody jogurtowe z rokitnikiem na ziemi czekoladowej

Składniki:

Lody

  • Śmietanka 36% Piątnica 15g
  • Jogurt naturalny Piątnica 60g
  • Cukier puder 10g
  • Pasta z rokitnika 2g

Beza

  • Białko 20g
  • Cukier 40g

Ziemia z czekolady

  • Cukier 20g
  • Czekolada 72% 20g
  • Woda 4g

Garnie

  • Owoce sezonowe
  • Mięta
  • Mascarpone Piątnica

Wykonanie:

  1. Lody : jogurt, pastę z rokitnika i cukier puder zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodawaj powoli ubitą śmietankę 36%. Zmiksowaną masę, przykryć folią spożywczą kontaktowo, schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksować i wstawić do zamrażarki i co 30 min. Miksować przez pierwsze 3 godziny żeby nie powstały kryształki lodu i żeby lody były kremowe.

  2. Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj małe bezy,  Susz w 60°C.

  3. Ziemia z czekolady: z wody i cukru zrób biały karmel, dodaj czekoladę i rozpuść, zdejmij z ognia, następnie mieszaj rózgą gdy będzie stygło będzie się tworzyć granulat przypominający ziemię.

  4. Lody podawaj na serku mascarpone do którego możesz wkręcić likier Grand Marnier aby z aromatyzować smakiem gorzkiej pomarańczy,   serwuj z ziemią czekoladową, owocami sezonowymi dekorując miętą i małymi bezami.

Smacznego!