Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 4

Składniki:

  • masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g  (np. „OSM Piątnica”)
  • jajka 3 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki
  • kruche tartaletki
  • ulubione świeże owoce

Wykonanie:

  1. Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

  2. Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać.

  3. Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

Smacznego!