Karmelowa Panna Cotta
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Przygotowanie: 45 minut Porcje: 3
Składniki:
Panna Cotta:
- Śmietanka 36% „Piątnica 250ml
- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
- żelatyna 3 płaskie łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki
Sos karmelowy:
- Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
- cukier 4 łyżki
- woda 3 łyżki
- mleko
Wykonanie:
-
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut.
-
Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała.
-
W między czasie przygotować sos karmelowy. W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
-
Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
Smacznego!