Jagodzianki

Przygotowanie: 3h Porcje: 12

Składniki:

Ciasto:

400g mąki pszennej

40g świeżych drożdży

40g cukru

4 żółtka

100g masła

100ml mleka wiejskiego Piątnica

białko do posmarowania ciasta

Nadzienie:

400g jagód

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

100g mąki

60g masła

50g cukru

Wykonanie:

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: pokruszone drożdże i dwie łyżki cukru zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszaj miksturę i zasyp dwoma łyżkami mąki. Odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce.

  2. Masło z resztą mleka rozpuść na małym ogniu i odstaw. Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, dodaj szczyptę soli oraz żółtka. Wyrabiaj powoli ciasto i stopniowo dolewaj rozpuszczone masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj 10-15 min aż będzie elastyczne, zwarte ale lekko lepkie.

  3. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-3 h).

  4. Przygotuj kruszonkę: schłodzone masło połącz z mąką i cukrem. Rozetrzyj palcami do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj folią i wstaw do lodówki.

  5. Przygotuj nadzienie: jagody wymieszaj delikatnie z cukrem i mąką.

  6. Formuj bułeczki:  Weź 1/12 ciasta i rozwałkuj na placek średnicy ok 15cm. Umieść placek w dłoni lub małej miseczce i wsyp ok 2 łyżki. Złącz dokładnie brzegi i ułóż szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Powtarzaj do wykorzystania ciasta.

  7. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką.

  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 18- stopni (góra-dół) na 15-20min.

Smacznego!