Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
40g cukru
4 żółtka
100g masła
100ml mleka wiejskiego Piątnica
białko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
400g jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100g mąki
60g masła
50g cukru
Wykonanie:
-
Przygotuj zaczyn drożdżowy: pokruszone drożdże i dwie łyżki cukru zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszaj miksturę i zasyp dwoma łyżkami mąki. Odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce.
-
Masło z resztą mleka rozpuść na małym ogniu i odstaw. Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, dodaj szczyptę soli oraz żółtka. Wyrabiaj powoli ciasto i stopniowo dolewaj rozpuszczone masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj 10-15 min aż będzie elastyczne, zwarte ale lekko lepkie.
-
Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-3 h).
-
Przygotuj kruszonkę: schłodzone masło połącz z mąką i cukrem. Rozetrzyj palcami do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
-
Przygotuj nadzienie: jagody wymieszaj delikatnie z cukrem i mąką.
-
Formuj bułeczki: Weź 1/12 ciasta i rozwałkuj na placek średnicy ok 15cm. Umieść placek w dłoni lub małej miseczce i wsyp ok 2 łyżki. Złącz dokładnie brzegi i ułóż szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Powtarzaj do wykorzystania ciasta.
-
Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 18- stopni (góra-dół) na 15-20min.
Smacznego!