Dutch Baby ze skyrem naturalnym z Piątnicy

Składniki:

 

150 g skyra naturalnego z Piątnicy

120 ml mleka 2% z Piątnicy

3 jajka

120 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru z wanilią

szczypta soli

1 łyżka masła klarowanego

▪ maliny, borówki

▪ 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśnik Dutch Baby muszą być w temperaturze pokojowej. Zacznij od nagrzania piekarnika do 200 stopni.

  2. Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier oraz sól. Ubijaj masę przez minutę. Następnie, nie przestając ubijać, dodawaj partiami mąkę i mleko.

  3. Rozgrzej żeliwną lub stalową patelnię (patelnię wkładamy potem do piekarnika, więc nie może ona mieć żadnych plastikowych elementów) i rozpuść na niej łyżkę masła.

  4. Gdy patelnia jest już rozgrzana, przelej na nią całą naleśnikową masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Ostatnie 5 min piecz naleśnik w 170 stopniach. Uważaj! Cała patelnia jest mocno nagrzana! Do jej wyciągnięcia użyj specjalnych rękawic lub grubej ścierki.

  5. Po upieczeniu dodaj na wierzch maliny i borówki, posyp obficie cukrem i dodaj skyr.

Smacznego!