Składniki:
150 g skyra naturalnego z Piątnicy
120 ml mleka 2% z Piątnicy
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżka masła klarowanego
▪ maliny, borówki
▪ 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
-
Wszystkie składniki na naleśnik Dutch Baby muszą być w temperaturze pokojowej. Zacznij od nagrzania piekarnika do 200 stopni.
-
Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier oraz sól. Ubijaj masę przez minutę. Następnie, nie przestając ubijać, dodawaj partiami mąkę i mleko.
-
Rozgrzej żeliwną lub stalową patelnię (patelnię wkładamy potem do piekarnika, więc nie może ona mieć żadnych plastikowych elementów) i rozpuść na niej łyżkę masła.
-
Gdy patelnia jest już rozgrzana, przelej na nią całą naleśnikową masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Ostatnie 5 min piecz naleśnik w 170 stopniach. Uważaj! Cała patelnia jest mocno nagrzana! Do jej wyciągnięcia użyj specjalnych rękawic lub grubej ścierki.
-
Po upieczeniu dodaj na wierzch maliny i borówki, posyp obficie cukrem i dodaj skyr.
Smacznego!