Domowe trufle piernikowe

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 20 minut Porcje: 1

Składniki:

  • Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
  • czekolada gorzka 2 szt.
  • orzechy włoskie łuskane 50g
  • przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
  • rum 50ml
  • skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
  • kakao, wiórki kokosowe
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum.

  2. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!