Domowe masło z orzechami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 1

Składniki:

  • Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) 3 szt.
  • orzeszki ziemne 100g (można użyć innych orzechów)
  • miód płynny 2 łyżki

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

  2. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!