Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 5 godz. Porcje: 5

Składniki:

  • Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
  • Cukier puder 6 łyżek
  • Świeże jagody 1 szklanka
  • Sok z cytryny 2 łyżki

Wykonanie:

  1. Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder.  Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

  2. Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody.

  3. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!