Choinki piernikowe

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: 4,5 godz. Porcje: 30 szt.

Składniki:

  • Masło Ekstra od OSM „Piątnica” 200g
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • przyprawa do piernika 2 łyżki
  • sól szczypta
  • cukier puder ½ szklanki

Wykonanie:

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać
    i odstawić.

  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto.

  3. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.

  4. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

  5. Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!