Choinki piernikowe
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przygotowanie: 4,5 godz. Porcje: 30 szt.
Składniki:
- Masło Ekstra od OSM „Piątnica” 200g
- mąka pszenna 4 szklanki
- kakao 3 łyżki
- soda oczyszczona 1 łyżka
- przyprawa do piernika 2 łyżki
- sól szczypta
- cukier puder ½ szklanki
Wykonanie:
-
Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić. -
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
-
Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.
-
Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).
-
Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!