Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone

Składniki:

Lody:

Beza:

  • Białko 20g
  • Cukier 40g

Garnie:

Wykonanie:

  1. Lody: w garnku na małym ogniu doprowadź do wrzenia mleko, śmietankę 30% i pastę waniliową. W mikserze utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę (na kogel mogel), następnie dodaj połowę zagotowanego mleka cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać do pozostałej części w garnku i lekko podgrzewać cały czas mieszając do lekkiego zagęszczenia, następnie zdjąć z ognia ostudzić, kolejno dodawać powoli mascarpone i śmietaną 18%. Przykryć folią spożywczą kontaktowo, schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksować i wstawić do zamrażarki i co 30 min. Miksować przez pierwsze 3 godziny żeby nie powstały kryształki lodu.

  2. Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Rozsmaruj na macie silikonowej  Susz w 60°C, po wyschnięciu połam na płatki.

  3. Lody podawaj na śmietanie 18% rozprowadzanej macką cukierniczą po talerzu, z puree z mirabelki, kruszonymi amaretkami, dekorując owocami sezonowymi i miętą.

Smacznego!