Krem z groszku zielonego i brokułu w asyście śmietanki

Składniki:

Krem z groszku i brokułu

  • Bulion 200ml
  • Cebula 20g
  • Czosnek 5g
  • Groszek zielony mrożony 80g
  • Brokuł mrożony 60g
  • Śmietanka 18% UHT Piątnica 40ml
  • Sól, pieprz
  • Masło 15g

Garnie

  • Groszek zielony
  • Śmietana 18% Piatnica
  • Oliwa bazyliowa
  • Groszek wąsaty

Wykonanie:

  1. Krem z groszku i brokułu: uprzednio nastawiony bulion drobiowo-warzywny przecedzamy. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, następnie zalewamy bulionem zagotowujemy i dodajemy groszek zielony i brokuł. Gotujemy około 10 min. I dodajemy śmietankę 18% UHT. Na koniec wszystko blenderujemy przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku

  2. Krem podajemy w głębokim talerzu, serwujemy z kwaśną śmietaną 18%, dekorując groszkiem wąsatym, łuskanym groszkiem zielonym oraz delikatnie skrapiając oliwą bazyliową.

Smacznego!