Składniki:
Krem z groszku i brokułu
- Bulion 200ml
- Cebula 20g
- Czosnek 5g
- Groszek zielony mrożony 80g
- Brokuł mrożony 60g
- Śmietanka 18% UHT Piątnica 40ml
- Sól, pieprz
- Masło 15g
Garnie
- Groszek zielony
- Śmietana 18% Piatnica
- Oliwa bazyliowa
- Groszek wąsaty
Wykonanie:
-
Krem z groszku i brokułu: uprzednio nastawiony bulion drobiowo-warzywny przecedzamy. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, następnie zalewamy bulionem zagotowujemy i dodajemy groszek zielony i brokuł. Gotujemy około 10 min. I dodajemy śmietankę 18% UHT. Na koniec wszystko blenderujemy przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku
-
Krem podajemy w głębokim talerzu, serwujemy z kwaśną śmietaną 18%, dekorując groszkiem wąsatym, łuskanym groszkiem zielonym oraz delikatnie skrapiając oliwą bazyliową.
Smacznego!