Ciasto cygaretowe z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Ciasto cygaretowe:

Bita śmietana:

Garnie:

  • Owoce sezonowe
  • Mięta

Wykonanie:

  1. Ciasto cygaretowe: wszystkie składniki z temperaturą pokojową łączymy razem na jednolitą masę, rozprowadzamy na macie sylikonowej i w rozgrzanym piekarniku do 190°C pieczemy około 7min. do zrumienienia się ciasta, następnie wykładamy i formujemy dopóki ciasto jest ciepłe, zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Bita śmietana: schłodzoną śmietanę 36% miksujemy wraz z cukrem pudrem do ubicia, na koniec dodajemy na małych obrotach serek mascarpone i pastę waniliową, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego.

  3. Uformowane ciasto cygaretowe wypełniamy w 1/3 bitą śmietaną i układamy na niej owoce sezonowe dekorując świeżą miętą.

Smacznego!