Składniki:
Ciasto cygaretowe
- Masło 82% Piątnica 15g
- Białko 15g
- Cukier 15g
- Mąka 15g
Bita śmietana
- Śmietanka 36% Piątnica 50g
- Mascarpone Piątnica 10g
- Cukier puder 5g
- Pasta waniliowa 2g
Garnie
- Owoce sezonowe
- Mięta
Wykonanie:
-
Ciasto cygaretowe: wszystkie składniki z temperaturą pokojową łączymy razem na jednolitą masę, rozprowadzamy na macie sylikonowej i w rozgrzanym piekarniku do 190°C pieczemy około 7min. do zrumienienia się ciasta, następnie wykładamy i formujemy dopóki ciasto jest ciepłe, zostawiamy do ostygnięcia.
-
Bita śmietana: schłodzoną śmietanę 36% miksujemy wraz z cukrem pudrem do ubicia, na koniec dodajemy na małych obrotach serek mascarpone i pastę waniliową, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego.
-
Uformowane ciasto cygaretowe wypełniamy w 1/3 bitą śmietaną i układamy na niej owoce sezonowe dekorując świeżą miętą.
Smacznego!