Składniki:
Spód sernika:
80 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
180 g herbatników kakaowych
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka miodu
Masa serowa:
1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
7 jajek
180 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
5 ml esencji waniliowej
Wykonanie:
-
Herbatniki pokrusz na drobny pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło, przyprawę do piernika i łyżeczkę miodu. Całość wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa.
-
Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż, na czas robienia masy serowej, do lodówki.
-
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Do masy twarogowej dodaj żółtka, połowę cukru, budyń i esencję, wymieszaj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij białka z połową cukru na sztywną pianę.
-
Po ubiciu przekładaj partiami masę białkową do masy serowej, lekko mieszając. Po całkowitym wymieszaniu wlej masę na wcześniej przygotowany spód.
-
Przed pieczeniem nagrzej piekarnik, a na ostatnią półkę wlej gorącą wodę do blaszki. Sernik piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 min, a potem przez około 70 min w temperaturze 145 stopni.
-
Po upieczeniu studź ciasto około 30 min przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, a następnie uchyl je trochę i tak zostaw do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!