Składniki:
330 g jogurtu naturalnego z Piątnicy
5 jajek
400 g mąki pszennej
150 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
sok z całej cytryny
starta skórka z całej cytryny
1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
-
Jajka ubij na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj wszystko do połączenia się składników.
-
Następnie dodaj w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na samym końcu dodaj roztopione i wystudzone masło.
-
Przełóż masę do foremki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
-
Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!