Puszysta Babka Wielkanocna

Składniki:

  • 330 g jogurtu naturalnego z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • sok z całej cytryny
  • starta skórka z całej cytryny
  • 1 łyżka kaszy manny

Wykonanie:

  1. Jajka ubij na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj wszystko do połączenia się składników.

  2. Następnie dodaj w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na samym końcu dodaj roztopione i wystudzone masło.

  3. Przełóż masę do foremki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.

  4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 

Smacznego!