Składniki:
- 330 g jogurtu naturalnego z Piątnicy
- 5 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- sok z całej cytryny
- starta skórka z całej cytryny
- 1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
-
Jajka ubij na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj wszystko do połączenia się składników.
-
Następnie dodaj w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na samym końcu dodaj roztopione i wystudzone masło.
-
Przełóż masę do foremki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
-
Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!