Pączki z kremem i truskawkami

Porcje: 12

Składniki:

 

Rozczyn:

80 ml Mleka Wiejskiego 3,2% z Piątnicy

30 g drożdży świeżych

2,5 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej

 

Ciasto na pączki:

150 ml Mleka Wiejskiego 3,2% z Piątnicy

70 g rozpuszczonego Masła Wiejskiego z Piątnicy

500 g mąki pszennej 500

90 g drobnego cukru

5 żółtek

3 łyżki spirytusu

aromat waniliowy (ilość według uznania)

 

Krem:

250 g mascarpone z Piątnicy

200 ml śmietanki 30% z Piątnicy

3 łyżki cukru pudru

truskawki

Wykonanie:

  1. Przygotowanie pączka:

    W małej miseczce pokrusz drożdże, dodaj cukier, ciepłe mleko oraz mąkę. Zamieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 min. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Czekając rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.

  2. W osobnej misce przez około 5 min miksuj: żółtka, cukier i esencję waniliową, do uzyskania puszystej masy. Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę, wystudzone masło, przygotowany wcześniej rozczyn, ciepłe mleko oraz spirytus. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę rzadszą od ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (do podwojenia objętości).

  3. Podziel ciasto nożem na równe części, aby każda kulka ważyła 80 g. Z każdej części zrób kulkę. Gdy wyrobisz już wszystkie pączki, przykryj je ściereczką i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia.

  4. Do szerokiego garnka wlej olej. Oleju powinno być na tyle, aby ciasto po wrzuceniu nie dotykało dna. Rozgrzej olej. Pączki po wyrośnięciu smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy usmażą się z jednej strony, delikatnie patyczkiem obróć je na drugą stronę. Po smażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  5. Przygotowanie kremu:

    Do wysokiej miski wrzuć razem wszystkie składniki na krem i miksuj do uzyskania zwartej, puszystej konsystencji. Uwaga! Tak przygotowany krem łatwo przebić, dlatego, kiedy przy miksowaniu zobaczysz, że już zgęstnieje, zmniejsz obroty miksera.

  6. Złożenie pączka:

    Po wystudzeniu pączka, wytnij część ciasta, żeby mieć miejsce na krem. Wierzch kremu ozdób świeżo pokrojonymi truskawkami.

Smacznego!