Składniki:
400 ml śmietanki 30% z Piątnicy
120 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej
4 g żelatyny
Wykonanie:
-
Żelatynę zalej jedną łyżką zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
150 ml śmietanki podgrzej w rondelku wraz z połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Podgrzewaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Napęczniałą żelatynę rozpuść w powstałej gorącej masie czekoladowej. Mieszaj energicznie, tak, aby się całkiem rozpuściła. Zostaw masę do wystygnięcia.
-
Ubij pozostałe 250 ml śmietanki. Powstała masa powinna być luźna, niecałkowicie sztywna.
-
Masę czekoladową przekładaj partiami do ubitej śmietanki, tak, aby połączyły się w jedno. Mus od razu przełóż do naczyń i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!