Mus czekoladowy w słoiczkach

Porcje: 6

Składniki:

 

400 ml śmietanki 30% z Piątnicy

120 g czekolady mlecznej

60 g czekolady gorzkiej

4 g żelatyny

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalej jedną łyżką zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

  2. 150 ml śmietanki podgrzej w rondelku wraz z połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Podgrzewaj do uzyskania jednolitej masy.

  3. Napęczniałą żelatynę rozpuść w powstałej gorącej masie czekoladowej. Mieszaj energicznie, tak, aby się całkiem rozpuściła. Zostaw masę do wystygnięcia.

  4. Ubij pozostałe 250 ml śmietanki. Powstała masa powinna być luźna, niecałkowicie sztywna.

  5. Masę czekoladową przekładaj partiami do ubitej śmietanki, tak, aby połączyły się w jedno. Mus od razu przełóż do naczyń i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!