Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła Piątnica z lodówki
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko (dla bardzo kruchego ciasta) bądź 1 jajko
- 250 g mascarpone Piątnica, schłodzone
- 200 g śmietanki 36% Piątnica, schłodzonej
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g malin
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- maliny i borówki do dekoracji
Wykonanie:
-
Zagnieć szybko składniki na ciasto. Jeśli trudno się zagniata dodaj odrobinę zimnej wody. Rozwałkuj i przenieś do formy odcinając rant. Przykryj folią i włóż do lodówki na 30 min.
-
Wyjmij formę z ciastem z lodówki, dociąż np. fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20min. (190 C, grzanie góra-dół).
-
W międzyczasie przygotuj warstwę z malin. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Zblenduj maliny razem z cukrem i dodaj napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wystudź.
-
Na wystudzony spód wylej tężejącą masę malinową. Włóż do lodówki aby stężała
-
Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę z 1 łyżką śmietanki w kąpieli wodnej. Resztę śmietanki wraz z mascarpone i cukrem ubij krótko miksrem. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną czekoladę. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
-
Rozprowadź na mascarpone na stężałej warstwie malin i udekoruj owocami.
Smacznego!