Babka z polewą z białej czekolady

Przygotowanie: 30 min. Czas pieczenia: 50-60 min. Porcje: Foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)

Składniki:

Składniki na babkę:
100 g jogurtu naturalnego Piątnica
130 g śmietany 18% Piątnica
440 g mąki pszennej
4 jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
140 ml oleju
10 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny

Czekoladowa polewa:
200 g białej czekolady
100 g śmietanki 30% Piątnica

Rada Szefa:
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto produkty nabiałowe wyjmij z lodówki na 30 minut.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.

  2. Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę raz jogurt ze śmietaną nadal ubijając.

  3. Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki.
    Masę przelej równo do foremki.
    Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

  4. W rondelku podgrzej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.

Smacznego!