Babka z polewą z białej czekolady
Przygotowanie: 30 min. Czas pieczenia: 50-60 min. Porcje: Foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)
Składniki:
Składniki na babkę:
- 100 g jogurtu naturalnego Piątnica
- 130 g śmietany 18% Piątnica
- 440 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 140 ml oleju
- 10 g cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Czekoladowa polewa:
- 200 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 30% Piątnica
Rada Szefa: Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto produkty nabiałowe wyjmij z lodówki na 30 minut.
Wykonanie:
-
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.
-
Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę raz jogurt ze śmietaną nadal ubijając.
-
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki.
Masę przelej równo do foremki.
Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). -
W rondelku podgrzej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.
Smacznego!