Tiramisu walentynkowe

Składniki:

Z podanych składników wyjdzie około 800 g masy, do wykonania deseru walentynkowego proponujemy użyć silikonowych form w kształcie serca.

Spód:

  • biszkopty

Masa tiramisu:

Galaretka z kawy:

  • około 200 ml mocnej czarnej kawy
  • 8 g żelatyny w listkach
  • 1 ml olejku migdałowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 360 g mleka w proszku
  • 400 g śmietanki 30% z Piątnicy
  • 500 g wody
  • 500 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wody
  • 30 g żelatyny w listkach
  • 20 g czerwonego barwnika w proszku

Wykonanie:

  1. Galaretka z kawy
    W mocnej, gorącej kawie rozpuść żelatynę, dodaj olejek oraz sól, całość wymieszaj i wystudź do uzyskania galaretki. Aby galaretkę dobrze się dozowało, przełóż ją do rękawa i dopiero gdy zacznie tężeć, wylewaj ją do formy z masą.

  2. Polewa
    500 g wody i 500 g cukru zagotuj, tworząc syrop cukrowy. 50 g wody i 50 g mąki ziemniaczanej wymieszaj do połączenia składników, tworząc syrop ziemniaczany.
    W garnku zagrzej śmietankę do ok. 40°C, dodaj mleko w proszku, żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości śmietanki, syrop cukrowy, czerwony barwnik. Syrop ziemniaczany dodaj na końcu, całość przelej do blendera kielichowego i zmiksuj.

  3. Masa
    Jajka utrzyj z cukrem na parze. Dodaj mascarpone oraz śmietankę z i ubijaj do otrzymania stabilnej masy. Żelatynę w listkach namocz w letniej wodzie, odcedź, podgrzej w małym rondelku do roztopienia i stopniowo dodawaj ją do masy (wskazówka: możesz do masy dodać np. purée z marakui lub mango, aby wzbogacić smak tiramisu).

  4. Masę przełóż do formy lub foremek, wypełniając tylko 1/3 ich objętości i zamroź. Wyjmij zamrożoną masę, wylej na nią galaretkę a następnie nałóż kolejną porcję masy. Na koniec wyłóż formę biszkoptem namoczonym w kawie i całość zamroź. Wyjmij z formy na kratkę i gdy deser jest jeszcze zamrożony, polej go polewą, następnie przełóż na talerz. Pozostaw do odmrożenia.

Smacznego!