Składniki:
Z podanych składników wyjdzie około 800 g masy, do wykonania deseru walentynkowego proponujemy użyć silikonowych form w kształcie serca.
Spód:
- biszkopty
Masa tiramisu:
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 5 jajek
- 50 g cukru
- 150 g śmietany 36% z Piątnicy
- 3 listki żelatyny
Galaretka z kawy:
- około 200 ml mocnej czarnej kawy
- 8 g żelatyny w listkach
- 1 ml olejku migdałowego
- szczypta soli
Polewa:
- 360 g mleka w proszku
- 400 g śmietanki 30% z Piątnicy
- 500 g wody
- 500 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g wody
- 30 g żelatyny w listkach
- 20 g czerwonego barwnika w proszku
Wykonanie:
-
Galaretka z kawy
W mocnej, gorącej kawie rozpuść żelatynę, dodaj olejek oraz sól, całość wymieszaj i wystudź do uzyskania galaretki. Aby galaretkę dobrze się dozowało, przełóż ją do rękawa i dopiero gdy zacznie tężeć, wylewaj ją do formy z masą. -
Polewa
500 g wody i 500 g cukru zagotuj, tworząc syrop cukrowy. 50 g wody i 50 g mąki ziemniaczanej wymieszaj do połączenia składników, tworząc syrop ziemniaczany.
W garnku zagrzej śmietankę do ok. 40°C, dodaj mleko w proszku, żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości śmietanki, syrop cukrowy, czerwony barwnik. Syrop ziemniaczany dodaj na końcu, całość przelej do blendera kielichowego i zmiksuj. -
Masa
Jajka utrzyj z cukrem na parze. Dodaj mascarpone oraz śmietankę z i ubijaj do otrzymania stabilnej masy. Żelatynę w listkach namocz w letniej wodzie, odcedź, podgrzej w małym rondelku do roztopienia i stopniowo dodawaj ją do masy (wskazówka: możesz do masy dodać np. purée z marakui lub mango, aby wzbogacić smak tiramisu). -
Masę przełóż do formy lub foremek, wypełniając tylko 1/3 ich objętości i zamroź. Wyjmij zamrożoną masę, wylej na nią galaretkę a następnie nałóż kolejną porcję masy. Na koniec wyłóż formę biszkoptem namoczonym w kawie i całość zamroź. Wyjmij z formy na kratkę i gdy deser jest jeszcze zamrożony, polej go polewą, następnie przełóż na talerz. Pozostaw do odmrożenia.
Smacznego!