Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przygotowanie: 30 minut Porcje: 1
Składniki:
- Śmietana 18% „Piątnica” 200g 1szt.
- filety śledziowe 6szt.
- majonez 1 łyżka
- koperek świeży 1 pęczek
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Smacznego!