Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Przygotowanie: 20 minut Porcje: 1
Składniki:
- Jogurt naturalny OSM Piątnica 4 łyżki
- majonez 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier do smaku (po szczypcie)
Ulubione warzywa i dodatki typu:
- fasolka czerwona konserwowa
- grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- pomidorki koktajlowe
- pomidory suszone pokrojone w paseczki
- rukola
- roszponka
- cebula czerwona pokrojona w półkrążki
- papryka świeża pokrojona w paseczki
- marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
- dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki Itp.
Wykonanie:
-
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając najpierw od sosu. Następnie układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty itp.
Smacznego!