Tartaletki z cytrynowym mascarpone i bezami

Błyskawiczna wersja słynnej tarty cytrynowej z mascarpone.

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 6

Składniki:

Wnętrze babeczki

  • rolka kruchego ciasta
  • 250 g mascarpone z Piątnicy
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 2 żółtka
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki drobnego cukru

Bezy na wierzch

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Przełóż mascarpone do miski, dodaj startą skórkę z cytryn, wyciśnij sok, dodaj żółtka, a białka zostaw na później. Wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj.

  2. Zrób bezę: miksuj białka ze szczyptą soli, dodawaj partiami cukier, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

  3. Wyłóż foremki kruchym ciastem. Wlej masę i wyrównaj. Na wierzchu zrób kropki z bezy za pomocą rękawa cukierniczego.

  4. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!