Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przygotowanie: 5 godz. Porcje: 5
Składniki:
- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
- Cukier puder 6 łyżek
- Świeże jagody 1 szklanka
- Sok z cytryny 2 łyżki
Wykonanie:
-
Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
-
Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody.
-
Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin – w zależności od mocy zamrażalnika.
Smacznego!