Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie: ok 4 godz. Porcje: 1

Składniki:

  • serek Mascarpone „Piątnica”  500g
  • śmietana 36% „Piątnica” 400g
  • Masło Ekstra „Piątnica”  90g
  • borówki amerykańskie 250g
  • maliny 250g
  • ciasteczka owsiane 200g
  • galaretka malinowa 1 opakowanie
  • gorąca woda 400ml
  • migdały 100g
  • żelatyna 15g
  • woda  60ml
  • cukier 150g

Wykonanie:

  1. Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.

  3. W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

Smacznego!