Składniki:
- 4-5 białek
- czubata szklanka cukru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 330ml śmietany 30% Piątnica
- 200ml śmietany 42% Piątnica
- 250g serka Mascsarpone Piątnica
- łyżka cukru pudru
- owoce sezonowe do dekoracji: maliny, borówki, jeżyny, mango
Wykonanie:
-
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo – łyżka po łyżce – dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i chwilę ubijać.
-
Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa
-
Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji; pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek Mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.
Smacznego!