Domowe masło z orzechami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Przygotowanie: 45 minut Porcje: 1
Składniki:
- Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) 3 szt.
- orzeszki ziemne 100g (można użyć innych orzechów)
- miód płynny 2 łyżki
Wykonanie:
-
Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
-
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego!