Składniki:
200 g śmietany 18% z Piątnicy
200 g makaronu farfalle
300 g filet z piersi kurczaka
200 g szpinaku świeżego
150 g kurek
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
-
Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj do niej masło.
-
Po roztopieniu dodaj pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka i dopraw go solą oraz pieprzem. Mięso podsmaż i przełóż do osobnej miski.
-
Na tej samej patelni smaż przez 2-3 min drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Znów smaż około 5 min, a następnie dodaj kurczaka i szpinak. Kiedy szpinak widocznie się zblanszuje, dodaj śmietanę. Całość smaż jeszcze przez około 5 min.
-
W międzyczasie nastaw wodę i ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
-
Po ugotowaniu makaronu, połącz go z sosem kurkowym i gotowe.
Smacznego!