Makaron z kurkami

Porcje: 2

Składniki:

 

200 g śmietany 18% z Piątnicy

200 g makaronu farfalle

300 g filet z piersi kurczaka

200 g szpinaku świeżego

150 g kurek

1 cebula szalotka

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj do niej masło.

  2. Po roztopieniu dodaj pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka i dopraw go solą oraz pieprzem. Mięso podsmaż i przełóż do osobnej miski.

  3. Na tej samej patelni smaż przez 2-3 min drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4.  Znów smaż około 5 min, a następnie dodaj kurczaka i szpinak. Kiedy szpinak widocznie się zblanszuje, dodaj śmietanę. Całość smaż jeszcze przez około 5 min.

  5. W międzyczasie nastaw wodę i ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

  6.  Po ugotowaniu makaronu, połącz go z sosem kurkowym i gotowe.

Smacznego!